Zimowy Obóz Młodych Mistrzów Kuchni 6-13 lat Kaszuby Drzewina 2023
Zimowy Obóz Młodych Mistrzów Kuchni 6-13 lat Kaszuby Drzewina 2023, Zimowe obozy i kolonie, Zimowiska 2023, Zimowiska kulinarne dla dzieci, Zimowiska kulinarne na Kaszubach 2023, Ferie przygodowe na Kaszubach, Zimowiska rekreacyjne, Ferie 2023
Wyczaruj zimowe potrawy, które dodadzą energii i rozgrzeją po szaleństwach na śniegu! Nauczymy się przyrządzać ciepłe napoje, sałatki z dużą dawką witamin i przepyszne słodkości na poprawę nastroju. Łyżki w dłoń!
Program
Pierwsze kroki w kuchni
Jak nakryć stół. Po której stronie powinien leżeć widelec, w jakiej szklance pije się soki, w jaki sposób podać jedzenie.Podstawy savoir-vivre’u przy stole i utrwalanie dobrych manier.
Przyprawy i zioła. Poznaj świat przypraw i ziół. Zasiejemy własną, bogatą w witaminy rzeżuchę i spróbujemy jak smakuje cynamon, wanilia, oregano…
Przybornik kuchenny. Poznamy najważniejsze akcesoria do przyrządzania pysznych potraw. Garnki, miski, deski do krojenia, łyżki, łyżeczki, mieszadełka – to wszystko przestanie być dla nas tajemnicą.
Książka kucharska. Każdy prawdziwy kucharz powinien mieć własną skarbnicę wiedzy z najlepszymi i wyjątkowymi przepisami. Stworzymy obozową książkę kucharską, do której dostęp będą mieli tylko wybrani.
Kuchnie świata. Kuchnia włoska, grecka,tajska, meksykańska, japońska... Młodzi kucharze spróbują sił w przygotowaniu typów przekąsek z różnych stron świata.
Świąteczne tradycje polskie. Dowiemy się co nieco o przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycjach panujących na świątecznych stołach w Polsce. Przygotujemy specjalne zajęcia, na których mali kucharze będą mieli okazję dowiedzieć się, co powinno pojawić się na stole w zimowy wigilijny wieczór i co robi rzeżucha na wielkanocnym stole.
Zdrowe odżywianie
Piramida żywienia. Dlaczego warzywa i owoce są tak ważne w naszej diecie? Czy kolory owoców mają wpływ na ich smak? Co to są dobre węglowodany?
Zero waste. Porozmawiamy o tym, dlaczego nie można marnować jedzenia i jak wykorzystać pozostałości z naszego gotowania.
Fast food. Co to jest naprawdę i dlaczego jest szkodliwe?
No to gotujemy
Pizza. Sława kuchni włoskiej i jedna z bardziej ulubionych potraw.
Kanapeczki i koreczki. Spróbujemy własnych sił w przygotowaniu wyjątkowych kanapeczek i koreczków – motylków, sówek i kwiatuszków. Z szynką, serem żółtym, twarożkiem i szczypiorkiem, pomidorkiem, rzodkiewką, papryką, jajkiem, miodem czy nawet z czekoladą – stworzymy najróżniejsze kompozycje, które ze smakiem zjemy... na przykład na drugie śniadanie.
Desery. Podczas słodkiego szaleństwa w kuchni wspólnie upieczemy kolorowe ciasteczka w kropki, ciapki i łatki. Zrobimy galaretkowe łódeczki i bananowe ślimaczki.
Strefa regeneracji
Aqua Centrum w Kościerzynie - najnowocześniejszy kompleks sportowo-rekreacyjny na Kaszubach. Do użytku basen sportowy, rekreacyjny, jacuzzi, masaże podwodne, bicze i parasole wodne oraz zjeżdżalnie.
Ponadto w programie
zajęcia linowe - mosty linowe i drabinka alpinistyczna
alpaka dla dzieciaka - towarzystwo naszych wspaniałych, przyjaznych alpak - Benia, Sziszaka i Stasia
dyskoteka przebierana
gry i zabawy integracyjne
zawody w zjeżdżaniu na „jabłuszkach”
zimowa olimpiada na wesoło
konkursy i quizy
wieczorne kino
Co zabrać?
poprawnie wypełnioną kartę kwalifikacyjną z numerem PESEL
ważną legitymację szkolną z numerem PESEL
czapkę, szalik, rękawiczki, ciepłą kurtkę i buty zimowe
przybory toaletowe i ręcznik
mały plecak na wyjścia
krem na mróz z filtrem UV
strój kąpielowy/kąpielówki, klapki, ręcznik na basen
własny bidon na wodę
Zimowy Obóz Młodych Mistrzów Kuchni 6-13 lat Kaszuby Drzewina 2024
Zimowe Obozy Mistrzów Kuchni 6-13 lat Kaszuby Drzewina 2024, Zimowe obozy i kolonie, Zimowiska 2024, Zimowiska kulinarne dla dzieci, Zimowiska kulinarne na Kaszubach 2024, Ferie przygodowe na Kaszubach, Zimowiska rekreacyjne, Ferie 2024
Wyczaruj zimowe potrawy, które dodadzą energii i rozgrzeją po szaleństwach na śniegu! Nauczymy się przyrządzać ciepłe napoje, sałatki z dużą dawką witamin i przepyszne słodkości na poprawę nastroju. Łyżki w dłoń!
Program
Kuchnia w teorii
- Fast food-owe ciekawostki. Poznamy zaskakujące fakty w temacie szybkiego jedzenia. Czy wiesz, że pierwszy bar szybkiej obsługi powstał w 1921 roku? Dlaczego fast food jest symbolem Ameryki?
- Warsztaty zero waste. Stop marnowaniu jedzenia, wymyślimy jak chronić środowisko i wykorzystywać żywność w całości. Dowiemy się czym jest freeganizm i co mają na celu freeganie.
- Kulinarne ABC, czyli od czego zacząć? Na jakiej desce kroimy drób, a która jest do pieczywa? Jak i do czego używać ziół? Na te i inne pytania wspólnie sobie odpowiemy.
Warzywno-owocowe love
- Zgaduj zgadula jaki to owoc, a może warzywo? Od kształtu i faktury po zapach i smak zbadamy różne owoce i warzywa.
- Łamigłówki owocówki. Poćwiczymy nasze główki i spróbujemy rozwiązać krzyżówki, rebusy i memory.
Słodko-słodka słodycz
- Zdrowe słodycze? Tak! Dowiemy się, jakie produkty są zdrowe, a których lepiej unikać. Nauczymy się czytać składy artykułów spożywczych.
- Witaminowa bomba. Przygotujemy smoothie ucząc się przy tym, które owoce i warzywa najlepiej połączyć by dały dużo energii. Zrobimy koktajl, który pobudzi przed sprawdzianem oraz taki, co wspomaga odporność i pracę mózgu.
Kuchenne wyzwania
- Wyłącznik. Podzielimy się na grupy, każdy wylosuje zmysł, który będzie mieć wyłączony w czasie gotowania zupy ogórkowej i kremu z batatów. Ciekawe, co z tego wyjdzie ;)
- Black test. To będzie quiz ze znajomości składników, ale… w ciemności. Spróbujecie różne rzeczy, od łyżeczki ketchupu po praliny orzechowe. Pozostałe zmysły się wyostrzą, przez co doznanie smaku będzie jeszcze lepsze. Podejmij wyzwanie!
- Pizza. Sława kuchni włoskiej i jedna z bardziej ulubionych potraw.
- Kanapeczki i koreczki. Spróbujemy własnych sił w przygotowaniu wyjątkowych kanapeczek i koreczków – motylków, sówek i kwiatuszków. Z szynką, serem żółtym, twarożkiem i szczypiorkiem, pomidorkiem, rzodkiewką, papryką, jajkiem, miodem czy nawet z czekoladą – stworzymy najróżniejsze kompozycje, które ze smakiem zjemy... na przykład na drugie śniadanie.
Strefa regeneracji
- Aqua Centrum w Kościerzynie - najnowocześniejszy kompleks sportowo-rekreacyjny na Kaszubach. Do użytku basen sportowy, rekreacyjny, jacuzzi, masaże podwodne, bicze i parasole wodne oraz zjeżdżalnie.
Ponadto w programie
- zajęcia linowe - mosty linowe i drabinka alpinistyczna
- alpaka dla dzieciaka - towarzystwo naszych wspaniałych, przyjaznych alpak - Benia, Sziszaka i Stasia
- dyskoteka przebierana
- gry i zabawy integracyjne
- zawody w zjeżdżaniu na „jabłuszkach”
- zimowa olimpiada na wesoło
- konkursy i quizy
- wieczorne kino
Gwarancja aklimatyzacji
Wiemy jak często trudne do przewidzenia jest to, czy nasze Dziecko, które nie jest jeszcze doświadczonym bywalcem obozów i kolonii, zintegruje się z nowymi kolegami i odnajdzie się poza znanym sobie otoczeniem. Czy dobrze będzie się czuł w grupie rówieśników, czy może decyzja o wysłaniu na pierwszy obóz powinna jeszcze poczekać? Czasem, pomimo starań naszej profesjonalnej kadry, tęsknota za domem jest silniejsza i nie chcąc narazić początkującego Uczestnika na złe wspomnienia z pierwszego obozu, zabieramy go przed zakończeniem kolonii do domu. Wychodząc naprzeciw takim sytuacjom, oferujemy dodatkową usługę polegającą na wzmożonej indywidualnej opiece Waszego Dziecka przez naszą kadrę. W przypadku wykupienia tej dodatkowej usługi zachowujemy jeszcze większą niż zwykle staranność i troskę o zaaklimatyzowanie się Państwa Dziecka na obozie. Jeżeli mimo to Uczestnik opuści obóz, Kompas zapłaci za niewykorzystane dni na obozie proporcjonalnie do ceny obozu.
Co zrobić, jeśli moje dziecko jednak nie może jechać?
Różnego rodzaju sytuacje losowe (choroba, wydarzenie rodzinne, odwołanie urlopu itp.) mogą spowodować konieczność niespodziewanej rezygnacji z udziału w imprezie. Dla uniknięcia dość wysokich kosztów finansowych związanych z taką rezygnacją proponujemy przy kupnie imprezy nabycie fakultatywnego Pakietu Ochronnego pozwalającego na znaczące obniżenie kosztów wynikających z warunków uczestnictwa.
Transport
- Organizujemy za dopłatą dojazd na obóz z większych miast Polski. Podróż odbywa się autokarem i/lub pociągiem. Zastrzegamy sobie prawo do organizowania na trasie przesiadek (zgodnie z regulaminem dojazdów).
- Wykaz miejsc i godzin zbiórek będzie dostępny na ok. 7 dni przed wyjazdem (wysyłamy wiadomość e-mail ze szczegółowymi informacjami na adres podany przy rezerwacji).
- Uczestnicy zawsze podróżują pod opieką naszej kadry.
- Dojazd z poszczególnych miast Polski będzie realizowany w zależności od terminu ferii. Dojazd negocjowany ze Szczecina realizowany będzie przy min. 5 osobach.
Co zabrać?
- poprawnie wypełnioną kartę kwalifikacyjną z numerem PESEL
- ważną legitymację szkolną z numerem PESEL
- czapkę, szalik, rękawiczki, ciepłą kurtkę i buty zimowe
- przybory toaletowe i ręcznik
- mały plecak na wyjścia
- krem na mróz z filtrem UV
- strój kąpielowy/kąpielówki, klapki, ręcznik na basen
- własny bidon na wodę
Dojazdu.
Zakwaterowanie (6 noclegów), wyżywienie 3 razy dziennie, bardzo aktywny program, opiekę kadry, ubezpieczenie NNW (10.000 zł),składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny oraz składkę na Turystyczny Fundusz Pomocowy.